Tu cum comunici?

Comunicarea nu sunt doar vorbe. Noi comunicam prin intreaga noastra fiinta: cuvinte, postura corpului, expresia fetei, tonalitatea vocii chiar si respiratia. Dr. Albert Mehrabian a demonstrat ca 7% sunt cuvinte, 55% nonverbal si 38% elemente vocale ce le implicam in a ne exprima.

Comunicare este esentiala in relatiile cu cei din jur. Noi oamenii nu citim ganduri asadar este necesar sa gasim calea de comunicare potrivita pentru fiecare ca sa evitam neintelegerile ce duc la confuzie si cearta.

Poti sa iti imbunatatesti comunicarea daca vrei dupa cum urmeaza:

Fi atent si prezent in discutie, incearca sa fi activ in ascultare, nu-ti lasa gandurile sa zburde in alta directie, fi prezent alaturi de cel din fata ta.

Priveste-ti interlocutorul in ochi, o interactiune mai buna este atunci cand il privesti in ochi pe cel caruia i te adresezi. In acelasi timp ii dai senzatia ca te intereseaza si ca esti increzator in vorbele tale.

Stai intr-o pozitie corespunzatoare si la acelasi nivel cu celalalt. O pozitie fizica relaxata la acelasi nivel exprima egalitate, evita pozitiile rigide si crispate, de exemplu bratele incrucisate transmit inchidere.

Nu folosi mesaje amestecate, vocea, cuvintele, gesturile, mimica fetei, atutudinea corporala trebuie sa fie aliniate la ceea ce vrei sa transmiti. Daca vrei sa transmiti un mesaj negativ nu poti avea zambetul pe buze si o voce calda. Celalalt nu va intelege nimic: esti suparat sau glumesti? Faci haz de necaz.

Foloseste cuvintele potrivite, cuvinte care le cunosti potrivite interlocuitorului. Nu ii poti vorbi unui copil de 5 ani ca unui adult. Frazele sa fie cursive si sa pastrezi subiectul. Prea multe detalii pe langa subiect creeaza confuzie. Vorbeste incet ca celalat sa te poata urmari.

Adapteaza-ti vocea in functie de situatie. Toti avem voce ce o folosim cu copii, una cu iubirea vietii noastre si alta la birou. Avem vocea nervoasa, iritata sau calma. In functie de ceea ce vrei sa transmiti modeleaza-ti vocea. Poti face exercitii in fata oglinzii, acasa, cantand pe diverse melodii.

Cere un feedback. Este necesar sa afli ce a inteles persoana caruia te adresezi pentru ca sa fie clar si exact mesajul transmis de tine. Noi preluam informatii prin propriul nostru filtru. O situatie care tie ti se pare corecta mie posibil sa imi displaca. Suntem diferiti cu credinte, trairi si educatie diferita deaceea feedback-ul este foarte necesar ca sa clarifici in cazul in care mesajul tau a ajuns gresit. Asigura-te ca celalat a inteles ceea ce ai vrut sa transmiti pana nu este prea tarziu. Comunicarea raneste, distruge relatii atunci cand nu este inteleasa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *