PREZENTARE

ora de terapie
De ce sa merg la psiholog? De ce sa cer ajutorul consilierului psihologic sau psihoterapeutului?

Unii ar zice ”Pentru ca este cool! Da, sa mergi la psiholog este in trend astazi!”. Altii ar spune „ Eu nu am nevoie, pentru ca sunt normal!”.

Bineinteles ca esti normal, toti suntem, fiecare cu normalitatea lui as spune eu. O lume normala ce experimenteaza diverse trairi care, cateodata, par greu de inteles.

Imi vin acum in minte momentele acelea in care nu sti de ce in ultimul timp nu mai dormi asa bine, de ce visezi urat sau ai vise cu caracter repetitiv, momentele cand nu mai ai pofta de mancare sau dimpotriva, mananci prea mult, clipele cand nu mai suporti locul de munca si intri in conflict cu toata lumea. Sunt poate momente cand si familia pare ca te scoate din minti si pana si PARTENERUL pare insuportabil. Vorbesc de momentele acelea in care parca toata viata pe care o traiesti te copleseste. Aceste momente le traim cu totii, mai devreme sau mai tarziu, asadar suntem NORMALI. Oamenii normali merg si ei la psiholog atunci cand se trezesc intr-un impas existential, ca cele enumerate mai sus.

Inca mai exista prejudecati in a “merge la psiholog” de exemplu: „pai daca o ei razna te duci si ala te inchide la balamuc!!” Psihologul nu te inchide la balamuc, acela este psihiatrul si nici acela nu te inchide asa usor. Fiecare are mitologia lui despre ce anume se intampla la psiholog dar mie mi-a placut o afirmatie pe care am auzit-o acum cateva zile din partea unui psiholog: „Eu m-am facut doctor de suflete” si mi-am dat seama ca are dreptate.

„Doctor de suflet” suna bine si daca stau putin sa ma gandesc, cand te doare o mana, un picior, sau in gat, te duci la medicul de specialitate. Dar cand te doare sufletul? Cand nu mai poti de stres, de nervi, cand iti vine sa iti iei campii, cand totul in jur te coplesete si nici macar nu stii ce te doare sau unde, dar stii ca te doare? UNDE TE DUCI?

Acum si aici in stadiul asta ar trebui sa poposesti la un „doctor de suflete”, care sa te ghideze pe drumul tau catre tine, catre sufletul tau zdruncinat de normalitatea care ne inconjoara. Asadar, la psiholog mergi cand simti ca te lupti cu provocarile de zi cu zi si acestea „te-au batut” de data asta. Cel potrivit tie si BINEINTELES cu participarea ta acesta te va ajuta sa iti creasca stima de sine, sa iti imbunatatesti relatiile cu tine si cu cei din jur, sa te accepti asa cum esti , sa-ti reduci suferinta emotionala, sa faci fata stresului, sa cresti si sa te adaptezi schimbarilor vietii asa cum vin ele. Va fi alaturi de tine in acesta calatorie in care tu vei ajunge din nou invingator si vei „bate” tu viata si nu invers.

Insir cateva din problemele care se trateaza cu consiliere/terapie:

– Abuz emotional, fizic; – Dependente: alcol, drog, mancare, sport, jocuri , calculator etc
– Anxietatea; – Pulsiuni;
– Abandonul; – Frici;
– Fobii; – Infertilitate;
– Problemele de atasament ale tale sau alele celor din jurul tau. – Agresiunea si violenta , asupra ta sau cea pe care o exerciti asupra altora;
– Personaliate antisociala; – Iertare;
– Tristete; – Panica;
– Probleme familiale; – Parenting;
– Imagine corporala; – Bulimie, anorexie;
– Pierdere, deces; – Sanatate, probleme medicale;
– Relatii interumane; – Perfectionism;
– Stres postraumatic; – Nastere, depresia postnatala;
– Cuplu, familie relatiile si dinamica unei familii, casatorie, violenta domestica; – Infidelitate; gelozie;
– Respingere, probleme religioase; – Probleme identitare;
– Scopul vietii; – Autocriticism, neincredere;
– Insomnia; – Narcisism;
– Somatizare; – Depresie;
– Divort; – Batranete;
– Menopauza – Crizele varstei de la inceputuri pana la apusul vietii;
– Schizofrenia, Bipolaritatea, Autism, Personalitate Borderline, Paranoia, ADHD, dezabilitati intelectuale, tulburari anxioase, tulburari afective, tulburari de personalitate, tulburari psihice etc. – Suport si asistare in boli cronice: cancer, HIV etc.
Lista poate continua mult deoarece in tot si toate avem nevoie de cineva alaturi de care sa intrezarim luminita de la capatul tunelului, acolo unde ne impotmolim e necesar sa fie cineva care sa ne ghideze catre autostrada vietii noastre o persoana impartiala, capabila, pregatita profesional pentru a ne indulci calatoria.

eu descriere