Patru stiluri de parenting si efectele acestora

Parintele autoritar : implicat si afectuos. Pune limite si stabileste consecinte in urma faptelor.Impune decizia lui copilului, se foloseste de motive logice si negociere adecvata.

Copilul acestuia: vesel, responsabil. Rezolva sarcinile rapid si implicat, este increzator in propriile forte, cooperant, un lider.

Parintele server: este distant emotional, anuleaza sentimentele copilului, atitudine de sef: “pentru ca asa am spus eu”. Foloseste pedeapsa fizica sau verbala.

Copilul acestuia: mofturos, supus, bine crescut, urmeaza regulile.

Parintele permisiv: afectuos, anxios, toate propozitiile lui se termina sub forma de intrebare “sigur?”

Copilul acestuia: plangacios, usor frustrat, lipsit de bunatate si empatie, nesigur.

Parintele pasiv: indiferent, neimplicat afectiv si educational, neconsistent, imprevizibil.

Copilul acestuia: lipicios si in nevoie permanenta de atentie, nepoliticos, lipsit de educatie si dispus sa intre mereu in belele.

Sa fii parinte este o provocare. Este nevoie sa cresti alaturi de copilul tau, sa fii la curent cu tot ceea ce este nou in materie de educatie si tehnologie. Este greu de tinut pasul dar nu imposibil si cum bine stim sintagma: daca vrei poti.

Important este sa iti conturezi o idee despre cum vrei sa arate copilul tau ca adult. Acum ai cateva idei despre cum influenteaza comportamentul tau felul de a fi al copilului. Sta in puterea ta sa schimbi lucrurile mai ales : “copiii invata ceea ce traiesc”.

Citeste carti in domeniu sau cere ajutorul unui psiholog exista cai sa ajungi sa faci lucrurile asa cum trebuie.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *