Metode de a pune copilul la somn si de a ramane acolo peste noapte.

In primul rand copilul conform varstei trebuie sa aiba un ritual al somnului. Acesta este in functie de varsta si bioritmul fiecaruia.

Stabileste o ora de culcare pe care incearca sa o respecti in fiecare seara. Copilul se va obijnui cu acea ora si ii va veni natural si firesc sa adoarma.

Asigura-te ca a mancat si ca si-a indeplinit toate sarcinile pentru a doua zi. Camera este aerisita si suficient de rece sau calda.

De evitat desenele animate cu lupte si cele cu impact putenic emotional, filmele de aceeasi natura nu le vizioneaza inainte de culcare. Genereaza cosmaruri celor mici si agita somnul.

Incepe pregatirea de somn cu o baie calduta care il ajuta sa se relaxeze.

Condu-l in camera chiar puteti face o cursa care ajunge primul.

Citeste-i o poveste sau povesteste-I una. Daca ramane in pat si doarme fara sa mai coboare maine primeste doua povesti. (Ai grija sa iti respecti promisiunea)

Lasa-i aprinsa o lumina de veghe sau un ceas cu lumini sunt o multime pe piata.

Asigura-te ca are cu el animalul de plus preferat, patura sau perna.

Imbratisati-va si ofera-i pupicul de noapte buna.

Inchide usa in urma ta sau las-o usor intredeschisa daca iti cere asta.

Ramai pe hol langa usa cateva secunde si asigura-te ca ramane in pat. Aici determinarea ta isi va spune cuvantul. In cazul in care coboara intervine si pune-l iar in pat explicandu-i ca este ora de culcare. Iesi din nou din camera si asteapta. In cazul in care va cobora din nou repeta povestea dar fara a mai explica nimic. Pastreaza-ti calmul si fi tare pe pozitie repeta miscarea fara explicatii pana cand intelege si se culca. Nu te lasa induiosat de lacrimi sau diverse cereri nefondate.(acest lucru trebuie repetat si noaptea) Cu trecerea zilelor cu hotatarea si determinarea ta copilul va reusi sa adoarma la ora aleasa de tine si in propriul pat. Ai nevoie de putere si calm pentru a-l invata un comportament daca tu dai dovada de fermitate si respecti regulile impuse de tine asa va face si el in cele din urma. Repetarea ritualului duce la obijnuinta si reflex.

Bineinteles ca exista si exceptiile cand copilul este bolnav si atunci poate dormi in pat cu parintii dar trebuie sa te asiguri ca el a inteles exceptia si ca este cu adevarat bolnav si necesita monitorizare.

psiholog bun 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *