Imaginea de sine

 

Body image – Imagine de sine

Ce este? Reprezinta acea imagine ce o vezi tu in oglinda atunci cand te privesti sau imaginea care o ai tu in minte despre tine. Nu are legatura doar cu exteriorul fizic inaltime, greutate, frumusete are legatura si cu interiorul tau. De fapt aici incepe deranjul. Zi de zi suntem bombardati de imagini, de standarde la care ne simtim obligati sa ne raportam. Reclamele sunt facute de barbati si femei “perfecti”, greutate ideala, fericiti si frumosi. De aceea marea majoritate dintre noi avem o imagine de sine distorsionata.

Ce anume ne influenteza perceptia fata de imaginea noastra?

  • comentariile familiei, prietenilor, colegilor, persoanelor care ne inconjoara legate de corpul nostru, al lor sau al altora atat cele pozitive cat si cele negative;
  • frecventa cu care ne comparam cu altii;
  • ideile pe care ni le facem despre idealul feminin sau masculin la care aspiram;
  • imaginea corporala dezvoltata in copilarie;
  • mass media prin promovarea anumitor standarde.

Imaginea de sine ne este influentata de o multime de factori care nu tin de noi dar in cele din urma aceasta ne apartine si astfel putem sa lucram la ea, sa o imbunatatim in asa fel incat sa ne placa si sa ne iubim.

Un prim pas catre o imagine de sine buna, pozitiva este acceptarea. Accepta-ti corpul , dimensiunea, forma, intreaga lui structura.

Ofera-ti apreciere si concentreaza-te pe calitatile , abilitatile, talentele tale.

Gaseste-ti propriul stil care sa te reprezinte, sa iti fie comod si sa te avantajeze.

Evita sa iti critici partile corpului care nu iti plac.

Dietele foarte stricte si permanente nu reprezinta o solutie, te frustreaza. Un regim de viata sanantos si o alimentatie echilibrata este cea mai buna alegere.

O imagine de sine negativa distorsioneaza perceptia formelor si a marimilor corporale. Aduce in viata ta anxietate, rusine, jena, nemultumire cu privire la corpul tau. Tulburari de alimentatie si un lung sir de afectiuni.

Daca imaginea de sine iti afecteaza buna functionare de zi cu zi, nu reusesti sa te impaci cu ea si sa traiti in echilibru este necesar sa cauti ajutor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *