Fobie sau frica?

 

Ca orice om ai frica este normal si firesc sa existe. Ne este frica de inaltimi, de tunete, de diverse animale sau insecte pe moment simti anxietate dar aceasta nu te afecteaza pe termen lung. Sentimentul apare brus in momentul intalnirii situatiei dar este ceva ce poti sa gestionezi si care dispare asa cum a aparut pentru ca mecanismele tale de aparare se trezesc si trec la actiune.

Fobia reprezinta frica irationala ce nu o poti controla, o teama care iti distruge buna functionare a vietii.

Fobiile specifice reprezinta teama profunda de un animal, obiect sau de o anumita situatie.

Fobia sociala este frica de a relationa social, de a vorbi cu straini, de a fi privit si judecat de cei din jur.

Agorafobia este teama patologica de spatii deschise, tot ce reprezinta exteriorul casei este un pericol.

Fobia este o afectiune psihica ce blocheaza buna functionare a vietii individului aflat intr-o astfel de conditie. Este ceva cat se poate de serios iar cel ce trece prin asa ceva nu se poate ajuta de unul singur. Se trateaza cu suport psihologic si tratament medicamentos in fuctie de fobia existenta si de puterea cu care se manifesta.

Simptomele sunt : anxietate generalizata, bataile inimii din ce in ce mai accelerate, transpiratie, tremurat, dureri de stomac, dificultati in a respira  chiar si atac de panica. . Se simte coplesit si fara scapare iar frica de moarte este omiprezenta.  Panica este atat de mare incat subiectul se simte paralizat si atunci nu mai poate gasi explicatii logice si rationale, totul in jur se modifica si scapa de sub control.

Exista peste 500 de fobii specifice care mai de care mai deosebite decat celelalte de exemplu: pogonofobie este frica de barbi (parul ce creste pe barba cuiva), antofobie frica de flori, pteronofobia este frica de a fi gadilat cu pene, ablutofobia frica de a te spala, helifobia frica de soare, aurofobia frica de aur, venustrafobia frica de femei frumoase etc.

Fobia poate fi ereditara sau poate fi declansata de o experienta. Daca parintii au fobii posibil copii la randul lor sa dezvolte si ei  aceleasi sau altele sau pot foarte bine sa nu aiba.

Este tratabila fobia cu psihoterapie sau consiliere psihologica insotita de suport medicamentos, daca este cazul.

psiholog bun

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *