Emotiile

Emotiile sunt baza manifestarilor noastre controlind ceea ce gandim, simtim si cum ne comportam.

Exista emotii de baza ca iubirea si frica iar din acestea deriva toate celelalte dupa cum urmeaza:

– Bucurie                                                – Tristete

– Pasiune                                                – Remuscare

– Fericire                                                – Anxietate

– Optimism                                            – Dezamagire

– Incredere                                              – Dezgust etc

Este firesc sa le simtim pe toate indiferent daca sunt positive sau negative. Societatea in care traim ne invata sa ne blocam emotiile, sa nu le manifestam deoarece “ne pierdem controlul” atunci cand aratam ceea ce simtim. Dupa cum bine stim barbatii nu plang pentru ca plansul in societate inseamna slabiciune. Dar uite ca un barbat Dan Bitman canta despre : “ Si baietii plang cateodata”. Plansul este o manifestare a emotiilor positive: plangi de bucurie sau negative plangi din neputinta, frustrare. Lacrimile emotionale contin concentratii ridicate de proteine, magneziu si prolactina. Cercetatorii sustin ca reduce stresul si detensioneaza organismul. Mie una o portie de plans la timpul lui mi-a facut bine de-a cursul vietii.

Revenind la emotii ele nu pot fi controlate ne contopesc in functie de ceea ce traim zi de zi. Reprimarea lor in manifestare este ceea ce facem marea majoritate dintre noi si asta duce la dezechilibru. Ignoram ceea ce simtim, ne comportam ca si cum nu s-ar fi intamplat, ne suprasolicitam cu activitati ca sa nu avem timp liber cu noi insine. In timp acestea duc la oboseala permanenta, lipsa de chef, depresie, anxietate. Ajungi sa nu iti mai gasesti locul in propria viata te simti demotivat si totul in jurul tau devine lipsit de sens.

Accepta ceea ce esti si ceea ce simti, toate fac parte din tine si este normal si firesc sa simti cand iubire, cand furie, dezgust sau nefericire. Fara tristete nu ar exista fericire pentru ca nu am stii ce este aceasta din urma si nu ne-am mai bucura de ea. Fi atent la emotiile tale si vezi cum anume reactioneaza corpul tau la ele, cum le manifesta. Exprima-le corespunzator verbal sau corporal la momentul potrivit, daca le ti prea mult in tine risti sa le exprimi printr-o explozie iar cei din jur sa nu mai inteleaga nimic.

Fi tu cu bune si rele, cu trairi si manifestari ele sunt suma care te defineste si te face om.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *