De vorba cu copilul meu despre sexualitate

Sexualitatea face parte din viata noastra indiferent de varsta. Copilul trebuie sa isi cunoasca corpul si sa se dezvolte in armonie cu acesta. Cu cat vei incepe mai devreme discutia despre sexualitate iti va fi mai usor sa vorbesti cu copilul tau despre asta. El se va simti mai bine in corpul lui, cu toate transformarile care au loc.

Viata de zi cu zi te ajuta sa faci acest lucru intr-un mod natural si firesc. Inca din primii ani de viata, dupa varsta de 3 ani, la baie cand se balaceste ii vorbesti despre organele genitale. Foloseste cuvinte simple ca penis si vulva, iti va fi mai usor mai tarziu. (poti sa ii spui de asemenea : noi folosim putulica sau pasarica ca sa le alintam) Filmele iti ofera o buna posibilitate sa ii explici despre sarut si dragoste. In parc o femeie gravida te ajuta sa ii povestesti copilului tau cum vin copii pe lume.

Orice discutie este buna atata timp cat ea este constructiva. Momentele bune in care poti purta discutiile despre sexualitate sunt oriunde: in parc, cand va uitati la tv, cand va jucati sau mergeti cu masina. Copilul tau trebuie sa stie ca sexualitatea este un lucru normal si firesc.

Atunci cand ii vorbesti incearca sa iti pastrezi calmul, sa nu te rusinezi excesiv dar nici sa fi foarte serios. Nu rade la o intrebare stupida ce vine din partea copilului, il vei inhiba si nu va mai veni catre tine cu astfel de curiozitati. Incearca sa discuti cu el ca si cum ai face acest lucru cu un prieten, adaptat la varsta copilului. Fi la obiect si nu lungi vorba, foloseste cuvintele potrivite, cele stiintifice de preferat, celelalte le va invata si singur din grupul social. Intreaba daca a inteles si daca il multumeste raspunsul tau. Daca nu poti vorbi despre un subiect fi sincer cu copilul tau. Explica-i ca nu iti este confortabil sa vorbesti despre acest subiect si ca o sa rogi pe altcineva sa ii raspunda la intrebari. Orienteaza-te catre cineva din familie care este disponibil sau catre un psiholog.

Fi pregatit pentru intrebari:

Cum ajungi in burta mamei?

Dar cum iesi de acolo?

De ce baietii au penis? Sau invers.

Pana in varsta de 3 ani copilul tau se exploreaza, se va explora toata viata corporal, dar la aceasta varsta o va face necontrolat. Ceea ce poti sa faci este sa il inveti ca anumite parti ale corpului, cum sunt organele genitale, sunt private de aceea se acopera cu chilot sau costum de baie.

O data cu 4-5 ani copilul tau va deveni interesat de sexualitate. De ce avem organe sexuale diferite, incepe curiozitatea de a afla ce are celalalt copil in chilotei. Toate aceste lucruri inseamna normalitate si depinde de tine daca o vei mentine asa sau o vei transforma in ceva rau despre care nu vorbim.

In acest moment poti sa incepi sa ii povestesti copilului tau despre nuditate. Este ok la baie dar nu in public. Despre faptul ca nimeni nu are voie sa ii atinga partile intime. Atingerea se face doar de catre el, cand merge la doctor si este examinat in urma unui control sau de catre parinti atunci cand el ii anunta ca este ceva in neregula.

In perioada prescolara incep altfel de intrebari si curiozitati mai ales ca la scoala sau la gradinita aud diverse povesti.

In jurul varstei de 7 ani:

Ce este menstruatia?

De ce am erectie?

Cum faci sex?

Ramai insarcinata daca te saruti cu limba?

Discutiile devin mai complexe si cu o nevoie de informatii mai exacte din partea ta catre copil. Aici te poti ajuta de cartile ce se gasesc pe piata pentru a te documenta sau de ajutorul specializat al unui psihoterapeut. Este necesar sa nu te lasi coplesit si sa cauti ajutor daca nu faci fata, copilul tau are nevoie sa inteleaga sexualitatea intr-un mod sanatos decat dupa ureche din auzite.

Dupa 8-9 ani copilul tau are o idee despre sexualitate. La aceasta varsta incepe sa fie interesat de partea sentimentala a relatiei, cum se indragostesc oamenii, ce simt in anumite momente. Intervin curiozitatile legate de homosexualitate. Poti sa ii explici ca oamenii se nasc diferiti si ca dragostea nu tine cont de organul sexual pe care il au in dotare. O data cu aceasta varsta copilul tau incepe transformarile tulburatoare de pubertate. Hormonii incep sa duduie prin el si schimbarile fizice sunt frecvente. De aici poti incepe sa ii vorbesti despre actul sexual si responsabilitatea acestuia. Despre sarcina si bolile cu transmisie sexuala. Intr-un mod placut si nu de speriat, este normal sa faci sex dar sa te protejezi cu prezervativ. (va trebui sa cumperi un prezervativ si sa invatati cum se foloseste cu o banana, chiar si pentru fete)

Ajutand copilul sa devina responsabil de sexualitatea sa ii protejezi viata fizica si psihica, asta face din tine un parinte responsabil si grozav.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *