Ce se intampla la psiholog?

Voi folosi termenul de psiholog ca este mai general dar deasemenea se aplica si la terapeut, consilier psihologic, psihoterapeut.

Este o intrebare ce te „bantuie” atunci cand te gandesti sa poposesti intr-un cabinet, dar oare ce imi face? Daca nu ai mai fost si nici nu ai mai povestit cu nimeni care a fost despre asta poate fi o piedica in a te motiva sa faci pasul. Dar hai sa vedem cum anume se desfasoara aceasta „minunatie” in randurile de mai jos.

In primul rand psihologul este o persoana care pe parcursul a mai multor ani s-a specailizat si s-a format profesional in acest domeniu . Dispune de metode si tehnici variate pe care le-a dobandit pe parcursul acestor ani cu scopul de a ajuta in rezolvarea problemelor umane, a impasului existential. Dar este om ca si tine.

La psiholog nu exista bine sau rau, nu te cearta nimeni si nici nu te critica, nu rade nimeni de tine si nici nu ti se pune eticheta. La psiholog este vorba doar despre tine, tu esti eroul principal al vietii tale si asa trebuie sa ramana. Tu esti cel care isi descarca bagajul emotional alaturi de cineva care este prezent alaturi de tine, te sustine si te insoteste in drumul tau catre luminita de la capatul tunelului. Este cantecul vietii tale pe care il adaptezi si rescri in functie de nevoile tale actuale. Alaturi de psiholog desfasori firul existentei tale, te opresti asupra nodurilor intalnite si le desfaci, netezesti firul si mergi mai departe.

Omul de langa tine , psihologul este necesar sa iti placa , nu ma refer ca trebuie sa fie manechin ca din revista, ci o persoana care sa iti inspire incredere pentru ca la baza consilierei/terapiei exista relatia dintre tine si persoana in fata caruia tu trebuie sa te dezbraci de tot. Ca mai apoi sa te imbraci asa cum te simti tu confortabil si in siguranta. Acesta e necesar sa iti ofere un cadru in care tu sa te relaxezi sa te simti in siguranta sa poti discuta liber despre tine. Ai nevoie in acest proces de cineva plin de compasiune si intelegere.

Nu este cel care detine cheia adevarului si nici toate raspunsurile. Nu are bagheta magica care face sa dispara problemele nimanui nici macar ale lui. Dar impreuna cu umor si intelegere o puteti scoate la capat. Un bun psiholog se adapteaza tie pentru ca tu esti unic in felul tau, inventeaza metode si tehnici numai pentru tine plecand de la baza ce a dobandit-o in educatia lui profesionala. Din propria experienta stiu ca ceea ce se aplica la mine nu merge la tine si invers.

Onestitatea este importanta pentru ca doar astfel vei descoperi si vei scoate la lumina sentimente si emotii pe care le uitasei sau pe care le ferecasei in interiorul tau si ai aruncat cheia. Nu este ceva usor si consilierea psihologica nu este mereu un lapte si o miere ( era cat pe-aci sa scriu corn cu lapte ca la scoala). Ai venit ca te deranjeaza anumite lucruri din viata ta.

Te nemultumeste ceva din relatia cu psihologul ales de tine? Spune, discuta cu acesta si veti lucra impreuna sa rezolvati dificultatile el este acolo pentru tine.

Asadar la psiholog te intalnesti cu un OM cu care discuti aspectele vietii tale ce doresti sa le imbunatatesti sau peste care vrei sa treci, sa nu mai racaie in surdina in interiorul tau. De obicei in urma unei programari te prezinti la cabinet : este un birou organizat si aranjat dupa nevoile psihologului. Mai exista si varianta on line: skype, facetime, ca tot suntem in pas cu tehnologia si viata ne este pe repede inainte. In functie de nevoile tale si disponibilitate se stabilesc intalnirile viitoare care pot fi de 2 ori pe saptamana, saptamanale sau lunare. Durata unei sedinte este de 50 minute in general iar instrumentele psihologului (format ca mine experential) are ca instrumente de lucru desenul, modelajul, cartile terapeutice, meditatia si relaxarea ghidata, miscarea prin dans, detensionarea corporala etc.

Psihologul este un OM ca tine pentru care ploua, ninge si pentru care iese soarele in fiecare zi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *