Ce nu ar trebui sa ii spui partenerului tau:

Cum bine stim cuvintele ranesc uneori mai rau decat faptele. Am auzit de nenumarate ori : “mai bine facea orice altceva decat sa ma jigneasca in felul acesta”.

In cuplu este nevoie de multa diplomatie si intelegere din partea ambilor parteneri, de toleranta si nu in ultimul rand de compromis. Suntem diferiti noi femeile de barbati si unii fata de altii. Suntem educati diferit, provenim din medii diferite cu obijnuinte si comportamente, asadar este esential sa ne adaptam.

Uite ce ar trebui sa eviti sa ii spui partenerului tau sau ar trebui sa te opresti in a-i mai spune:

“Jignirile permanente prostule, tampit-o etc”. Toti atunci cand ne pierdem cumpatul avem tendinta sa jignim dar in relatie cu partenerul jignirile distrug stima de sine si respectul dintre voi, cel jignit se va simti nesigur si devalorizat.

“Amenintarea ca parasesti relatia”. Daca nu ai de gand sa faci acest lucru cel mai bine ar fi sa nu il mai folosesti in  momentele de furie. Mesajul ce il transmiti catre celalalt este de neimplicare si superficialitate. Cum vrei ca partenerul sa se implice si sa iti ofere dragoste si suport cand tu esti permanent pe picior de plecare?

“Niciodata sau intotdeuna” sunt cuvinte “grele” cu o incarcatura putenica. Ele actioneaza ca o eticheta asupra celuilat: “Niciodata nu esti in stare sa ti cont de ceea ce te-am rugat”, “intotdeuna iti lasi tricoul murdar pe spatarul scaunului”. Aceste afirmatii nu schimba nimic din contra il pune pe celalat in aparare, ele vin ca niste acuze la adresa lui asa ca devine defensiv. Poti reformula pozitiv si productiv: “as aprecia foarte mult daca data viitoare ai tine cont de ceea ce te-am rugat”, “m-ar ajuta foarte mult daca ti-ai pune tricoul murdar in cosul de rufe”.

“Nu poti face asta , sau astfel”. Aceasta afirmatie vine din partea parintelui autoritar iar atunci cand o folosesti cu partenerul tau te transformi in acesta si stim foarte bine cum reactioneaza copilul cand parintele ii spune : “nu ai voie sa te joci la calculator”. Relatia este un parteneriat in acesta ar trebui sa va intalniti undeva la mijloc, amandoi sunteti adulti responsabili de actiunile voastre. Cel mai indicat ar fi sa ii explici cum anume te simti in momentul in care face ceva ce te nemultumeste si cum crezi tu ca ar trebui realizat acel lucru.

“Esti prea sensibil, relaxeaza-te”. Pentru ca suntem diferiti situatiile de viata le percepem unic prin propriul nostru filtru asa ca o situatie ce mie mi se pare floare la ureche pentru celalalt poate parea zguduitoare si ii ruineaza intreaga existenta. Vrei sa fi alaturi de el incurajeaza-l si spune-i ca intelegi prin ceea ce trece, ca ii esti alaturi atata timp cat are nevoie ca sa isi revina. Daca vei incerca sa ii minimalizezi simtamintele : “este o prostie relaxeaza-te o sa treaca fara sa iti dai seama” se va inchide fata de tine si vei crea o prapastie pentru ca se va simti neinteles si ii vei invalida sentimentele.

In viata cel mai bun exemplu esti tu : cum anume iti place sa fi tratat? Ce anume iti doresti sa auzi din partea persoanei iubite? Acestea sunt intrebarile la care trebuie sa iti raspunzi ca sa aflii cum anume trebuie sa fi in relatia ta si in viata iar

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *