Astenie de primavara sau depresie

Astenia de primavara apare o data cu schimbarea anotimpului de iarna. Organismul nostru trebuie sa se adapteze unui nou stil de viata. Lumina din timpul zilei mult mai puternica ca iarna, temperaturile mai ridicate aduc cu ele schimbari de ordin fizic cat si psihic.

Simptome ale acesteia sunt: oboseala si somnolenta, disconfort, stari de nervozitate, melancolie, lipsa de energie, dureri de cap, insomnie, lipsa poftei de mancare sau cresterea brusc a apetitului.

Remedii sunt la indemana oricui: o dieta echilidrata bogata in fructe si legume, odihna, exercitii fizice, plimbari in aer liber, ceaiuri de plante revitalizante, (ceaiul de ghimbir este recomandat) bai calde cu esente aromatice. Toate acestea ajuta ca in maxim 2 saptamani sa poti trece peste aceasta epuizare fizica si sa iti recapeti energia si vitalitatea.

Dar ce te faci cand aceste simptome persista mai mult de 3 saptamani in ciuda eforturilor depuse si colac peste pupaza acestora se adauda unele noi cum ar fi: esti trist in cea mai mare parte a timpului fara motiv, te coplesesc sentimente de inutilitate sau vinovatie excesiva, se diminueaza capacitatea de a te concentra sau te coplesesc ganduri negative in permanenta? In acest moment este necesar sa ajungi la specialist. Simptomele de mai sus descriu depresia. Ele pot fi insotite de dureri de cap, dureri articulare, anxietate, atacuri de panica, dureri de stomac, libidou scazut, relatii sexuale nesatisfacatoare sau deloc, abuz de medicamente, alcool sau alte substante. Drumul la psiholog este cel care te va ajuta sa iesi din nou la lumina sa iti aduci zambetul pe buze si bucuria de a trai. Este necesar sa te ajuti si sa te lasi ajutat.

Statisticile arata ca 15% dintre noi sufera de depresie la un moment dat in viata. Epoca ce o traim pe repede inainte, standardele inalte la care aspiram, nevoile cat mai diferite si variate, ne coplesesc la un moment dat. Daca ceri ajutorul potrivit viata ta va capata din nou culoare.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *